Tavaly is nagy sikert aratott, idén is megrendezésre került a „Kóstold Meg Csehországot!” cseh kulináris napok

Idén mintegy negyvenféle sörrel örvendeztették meg Monor lakosságát, kezdve az ismert, nagynevű márkától az egészen kicsi, kézműves sörfőzdék kínálatáig.

Pogácsás Tibor, a térség országgyűlési képviselője és Darázsi Kálmán, Monor polgármestere mellett a rendezvényen Juraj Varga, a Cseh Köztársaság Budapesti Nagykövetségének konzulja is köszöntőt mondott.

SÖR, GASZTRONÓMIA, KULTÚRA

A Dabas Rádió műsorvezetője pár nap-pal korábban Martin Imrével, a Ferdinánd Étterem vendéglősével, a cseh ételek kínálójával és Hanzelik Andreával, a Monori Vigadó ügyvezető igazgatójával beszélgetett az eseményről. A főszervező a rádióadásban elmondta, hogy mivel Magyarország sörfogyasztási kultúrája mindig is erősen támaszkodott a cseh minőségi sörökre, így egyértelmű volt, hogy egy ilyen tematikájú sörfesztiválnak is sikere lesz. A Budapesti Sörfesztivál volt az első, ehhez hasonló nagy rendezvény, annak sikerén felbuzdulva pedig tavaly került először megrendezésre a monori, melyről szintén nagyon pozitív volt a visszajelzés.

Hanzelik Andrea arról is beszámolt a rádióban, hogy Monor a fesztivál jó hangulatán felül igyekszik magával az országgal is jó kapcsolatot kiépíteni. A rendezvényen szeretnék népszerűsíteni a cseh ételeket, söröket, és közelebb hozni a helyi emberekhez a cseh kultúrát. Emellett testvériskolai és testvérvá- rosi kapcsolat kiépítésén is dolgozik a város vezetése. Az eseményen kulturális programmal is készültek a látogatóknak, voltak sörtörténeti előadások, sörkóstolók, és Katona Csaba, a BTK Történettudományi Intézet történész munkatársa is a vendégük volt.

NINCS CSEH SÖR CSEH ÉTELKÜLÖNLEGESSÉGEK NÉLKÜL

A kulturált sörfogyasztáshoz természete- sen hozzátartozik az ételkínálat is. A fesz- tivál keretein belül a szervezők olyan éte- leket vonultattak fel, melyek leginkább ismertek Csehországban és fesztiváli kör- nyezetben is kivitelezhetők. A különleges ízekre vágyók négyféle jellegzetes ételből választhattak: volt prágai sertéssült párolt káposztával és knédlivel, cseh pörkölt, csülök és sült kolbász is.

A SÖR TÉMÁJA ELLENÉRE A GYERMEKEK SEM UNATKOZTAK
A szervezők a legkisebbekre is gondoltak: ugrálhattak a légvárban, kipróbálhatták magukat a különböző ügyességi játékokban, melyben Sándor Pali bácsi volt a segítségükre, illetve a népi játékokban Zsombor közreműködésével, de volt kézműves foglalkozás is a Nagycsaládosok Monori Egyesületével és sportvetélkedő is.

A szervezők a felnőttek szórakoztatásáról sem feledkeztek el: volt sörfelismerő, sörtartó és sörivó verseny, az olvasást kedvelők vásárolhattak sörökkel kapcsolatos ismeretterjesztő könyvek közül is, de a minőségi koncertek sem maradhattak ki a kínálatból. A tavalyi évben először megszervezett Monori Pincezene Fesztivál két győztese idén a cseh sörfesztiválon kapott lehetőséget az újabb fellépésre. A színpadon gyermekműsorral lépett fel a Lóca Együttes, őket követte sokak örömére a Dinoszaurusz Band, majd a Bud Spencer & Terence Hill Emlékzenekar.