Vigadó épülete

Száz éve épült, egykor tündökölt, majd egy évtizedig üresen állt. Sokáig a város központjának egyik csúfsága volt, ma újra virágzó kulturális és civil központ. Így lehetne összefoglalni az európai uniós támogatással megújult monori Vigadó épületének történetét.

A Polgármesteri Hiva­tallal szemben álló Vigadó 1909-ben épült, a város polgárai ide jártak mulatni, bálozni. Az épületben étterem, bálterem és egy szálloda kapott helyet. Az intézmény sikeresen működött ebben a formában egészen a nyolcvanas évek végéig. 1988-ban volt utoljára előadás a Vigadóban.

Az épület ezután tulajdonképpen üresen állt, többször betörtek, és az idő vasfoga is látványos harapásnyomokat hagyott rajta. Az egykori szállodarészben szükséglakásokat alakítottak ki, hat-hét család lakott itt. – 1998 kezdtünk el foglalkozni a Vigadó sorsának rendezésével – mond­ta Babin­szki György. Ahogy az alpolgármester fogalmazott, ez nem csak egy épület, a Vigadó egy szimbóluma a városnak. 2004. júliusában a város vezetése leadta pályázatát egy EU-s kiírásra. Ebben a Vigadó felújítását összevonták a régi művelődési ház rendbetételével, valamint belevették egy szociális blokk kialakítását a városközponthoz közeli „Cinka Pan­na” telepen. Szeptem­berben kiderült, az elképzeléseikhez uniós pályázati támogatást nyertek.

A felújítás teljes költsége 380 millió forint volt, az elnyert támogatás ebből 342 millió forintot tett ki. A közbeszerzési eljárás elhúzódása miatt a munkálatok csak 2006 márciusában kezdődtek. 2007. nyarán azonban a városlakók már a felújított Vigadóban élvezhették a koncerteket és szórakoztató műsorokat.