2024-ben így telt a nyár Monoron a Vigadó szervezésében

A 2024-es naptárnak lassan a végére érünk, a nappalok rövidebben, a levelek sárgábbak, a reggelek csípősebbek. Eltelt ismét egy mozgalmas, változatos programokkal tarkított nyár, így szeretnénk egy kicsit visszatekinteni az idei „fesztiválszezonunkra”. A tavaszi Nap – talán nem is a legelső, de viszonylag korai sugarai felrázták a várost a téli álmából, hiszen az április 28-i „I. Strázsa-hegyi Toyota Kovács Trail Futóversenyen” több mint 300 részvevő állt rajthoz, hogy a pincék közötti 2-5-10 kilométeres távot teljesítsék – kis iskolások és az idősebb generáció egyaránt. Az idő ragyogó, a táj lenyűgöző, a pálya jól futható volt, reméljük, mindenki jól érezte magát, aki eljött és bízunk abban, hogy jövőre ismét találkozhatunk akár a pályán, akár a pálya mellett!

Magyarországon május első vasárnapja az édesanyákról szól – ehhez a jeles naphoz mérten igyekeztünk egy olyan programot kínálni, amellyel méltóképpen lehet megünnepelni szerettünket. Ennek alkalmából május 5-én, Somogyi Erika, Bányai Márton, Újvári Marika és Szegedi Csaba adott műsort a Művelődési Házban, szinte teltház előtt.

A május nem csak az édesanyákról, hanem a gyermekekről is szól, hiszen ennek a hónapnak az utolsó vasárnapja az ő ünnepük. Idén már sokadik alaklommal szerveztünk erre napra a Városi Sportcsarnokba egy egész délutánra elég programot tánccal, zenével, ugrálóvárral, bicikli versennyel, kutyás bemutatóval, sok játékkal és rengeteg jókedvvel. Reméljük kicsik és nagyok egyaránt jól érezték magukat május 26-án!

Azonban a májusi programdömping nem állt meg a gyermeknapnál, hiszen május 31-én, a hónap utolsó napján, a Borvidékek Hétvégéje előestéjén ismét az amatőr zenekarok élvezhették a rivaldafényt, valamint a monori közönség szeretetét. A már harmadik alkalommal megrendezett Pincezene Fesztivál idén is nagy sikernek örvendett, mind a nézők, mind a fellépők részéről. Több tucat amatőr zenekar jelentkezett, akik közül öten ragadhattak mikrofont. A zenei sokszínűség adott volt, a produkciók magas színvonalúak voltak, így a közönségszavazás is nagyon szorosan alakult, melyből végül a Papírhold zenekar került ki győztesként. Velük még mindenképpen találkozhatnak monori rendezvényen!

 Városunk talán legtöbb látogatót vonzó rendezvénye a Borvidékek Hétvégéje. Június 1-én – annak ellenére, hogy az időjárás szeszélyes kedvében volt, ismét rengetegen gyűltünk össze a Strázsa-hegyen, hogy együtt kóstoljunk jobbnál jobb borokat, beszélgessünk, táncoljuk és jól érezzük magunkat az ország legnagyobb pincefalujában. 45 nyitvatartó helyi pince, az ország mind a 7 borrégiójából érkező több mint 30 vendégborászat, közel 50 kulturális program, több száz koccintás, több ezer mosoly az arcokon – néhány szám, ami ugyan leírja a fesztivált, de az élményét nem tudja igazán visszaadni.

A labdarúgás szerelmesei nem unatkoztak, hiszen a Bajnokok Ligája, majd a Labdarugó-Európa-bajnokság szinte az egész idei nyarat átívelte. Akiknek az otthon televízió kijelzője nem volt elég, annak a Vigadó egy 4×2 méteres LED falat kínált, hogy azon élvezze a BL döntőt, a magyar csapat meccseit, vagy éppen az EB fináléját.

A gasztronómia iránt érdeklődők számára egy ínyenc falat volt a július 4-6. közötti „Kóstold meg Csehországot!” cseh kulináris napok Monoron, a városközpontban. Lassan kijelenthető, hogy a már hagyománnyá vált rendezvény idén is hatalmas sikernek örvendhetett, hiszen a rendezvény mindhárom napján megtelt élettel a Szent István tér, finom falatok, kiváló sörök és zeneszó kísérte az éjszakába nyúló jó hangulatot. A kicsikre gyermekzenekarok, kő-papír-olló verseny, népi játékok, ugrálóvár, a nagyobbakra sörivó és sörtartó verseny, sörtörténeti előadás és különböző stílusú koncertek vártak. Aki szeretett volna hazavinni egy kézzel fogható emléket is, annak sem kellett szomorkodnia, hiszen a rendezvény logójával ellátott söröskorsó erre is megoldást nyújtott – és a kimondottan erre a fesztiválra készített „Pivo Monor” ebből csúszott a legjobban.

Sokadik éve már, hogy nem telik el nyár művészeti napközis tábor nélkül. Ilyenkor a Művelődési Ház felébred a „nyári álmából”, újra hangos a gyerekzsivajtól. Július 22. és 26. között több mint egy tucat iskolás vett részt a színes programokkal, kézműves és táncos foglalkozásokkal, kirándulással és táborzáró diszkóval tarkított táborunkban.

A FröccsSzombat szerves részét képezi már sok-sok éve a monori nyárnak. Néhány évvel ezelőtt ezt a rendezvényt összekapcsoltuk egy másik, egyedi kezdeményezéssel és így született meg a PikNik Mozi x FröccsSzombat, a szabadtéri, piknik hangulatú moziest a Kis-tó melletti tavasparkban. Évről évre egyre többen látogatnak ki a csillagos ég alá, hogy egy jó filmet megnézzenek közösen – a gyakorlottabbak már pokróccal és finomságokkal megpakolt kosárral érkeznek. Azonban azoknak sem korgott sokáig a gyomra a Made in Hungária vetítése alatt, akik otthon hagyták az elemózsiás batyujukat, hiszen ételekből és helyi borokból akadt kínálat jócskán.

Idén 35 éve már, hogy Monor várossá avatták és ennek megünneplését összekötöttük az augusztus 20-i államalapítási évfordulóval. A 3 napos programsorozat augusztus 18-án vasárnap kezdődött a katolikus templomban: köszöntő, ünnepi szentmise, majd kenyérszentelés a Szent István téren. Másnap, augusztus 19-én 18 órakor a kicsik részére mesés interaktív előadással készültünk, az estét a Tankcsapda zenekar folytatta, 22 órától pedig a táncoslábúaknak húzta a talp alá valót a Buli Van Band a városközpontban. Utolsó nap sem hagyott alább a lendület, 17 órától az Apacuka együttes szórakoztatta a nagyokat legalább annyira, mint a gyerekeket, 20 órától a ValMar koncertje következett, a fesztivált pedig tűzijáték zárta. Ételekről és italokról a helyi vállalkozók gondoskodtak, 16 órától pedig rengeteg egyéb program – óriásmászófal, kézműves foglalkozás várt minden látogatóra.

Az idei utolsó szabadtéri rendezvényünk a szeptember 20-i nyárzáró party volt a Szent István téren. A nyári nap utolsó sugarainak melegét még éppen sikerült elcsípjük, a Happy Five zenélt, így minden adott volt a „péntek esti lázhoz”.

Hosszú évek hagyománya, hogy az idősek világnapja alkalmából a monori szépkorúaknak is kedveskedünk valamilyen műsoros esttel. Idén szeptember 28-án a Művelődési Házban Haagen Imre és Kollár Tamás előadásában Máté Péter, Szécsi Pál és Ihász Gábor műveit hallhatták a nézők. A teljes teltház jól mutatja, hogy Monoron igen aktív nem csak az ifjúság, hanem az idősebb generáció is.

Köszönjük, hogy idén is ilyen sokan részt vettek a nyári rendezvényeinken, reméljük mindenki talált számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget és bízunk abban, hogy ősszel és télen is újra találkozunk programjainkon!

Vigadó csapata